Dieetwebshop Blog Suikervervangers en Zoetstoffen

Welke soorten suikervervangers en zoetstoffen zijn er?

 

We kunnen er niet meer omheen; de meeste voedingsmiddelen uit de supermarkt bevatten toegevoegde suikers. Wat kun je dan het beste nemen qua suikervervangers? En wat laat je liever staan? In deze blog vertellen we je graag over de verschillende soorten suikervervangers en zoetstoffen. 

 

Zoetstoffen uit natuurlijke producten
Suikervervangers zijn in twee groepen te verdelen: natuurlijke en kunstmatige zoetstoffen. De natuurlijke zoetstoffen hebben de voorkeur, deze worden namelijk uit natuurlijke producten zoals fruit en suikerriet gehaald. De grote aanraders onder de natuurlijke zoetstoffen zijn:

  • Stevia, een natuurlijke suikervervanger van de steviaplant. Vrij van suiker, koolhydraten en calorieën, tenminste als er 100% natuurlijke stevia inzitten. 

  • Palmsuiker uit verschillende palmsoorten met gezonde voedingsstoffen, zoals magnesium, kalium, ijzer en vitamine B. De bloedsuikerspiegel blijft ook vrij stabiel na het eten van palmsuiker.

  • Ahornsiroop uit houtsappen van de esdoorn. Natuurlijke siropen bevatten meer vitaminen en mineralen dan geraffineerde suikers, maar het kan wel de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Neem de ahornsiroop en andere natuurlijke siropen daarom met mate. 

  • Erythritol komt van nature voor in bepaalde vruchten en groenten. Het heeft geen invloed op je bloedsuikerspiegel en smaakt bijna net zo zoet als tafelsuiker. 

  • Sukrin suikervervangers bestaan ook uit erythritol en komen van nature voor in onder andere peren, meloenen en champignons.

 

De boosdoeners onder de suikervervangers: kunstmatige zoetstoffen
Wat je echt beter kan laten staan zijn de kunstmatige zoetstoffen xylitol en maltitol, want deze verhogen de bloedsuikers enorm. Aspartaam komt veel voor in light- en suikervrije producten. Deze kunstmatige zoetstof heeft minder invloed op de bloedsuikerspiegel, maar geeft soms gezondheidsklachten. Verder moet je de geraffineerde suikers als kristalsuiker, rietsuiker, poedersuiker en elke vorm van toegevoegde suikers zoveel mogelijk vermijden.