Wat zijn gluten en hoe eet je glutenvrij?

Wat zijn gluten en hoe eet je glutenvrij?

Glutenvrij eten is duidelijk een trend; er zijn steeds meer glutenvrije producten en recepten te verkrijgen. Sommige mensen hebben een glutenintolerantie (coeliakie), maar veel mensen gaan ook zonder medische indicatie glutenvrij eten. In deze blog geven we meer uitleg over gluten en hoe je lekker én  glutenvrij kunt eten! 

Wat zijn gluten?
Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature in verschillende granen zit, zoals in tarwe, rogge, gerst en spelt. Dit mengsel zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Gluten zorgt voor de luchtige structuur van brood en geeft elasticiteit aan producten die van (volkoren)meel of bloem worden gemaakt. Hoe meer gluten het meel heeft, hoe steviger het product wordt.  

Gluten intolerantie en glutenallergie
Zo’n 1% van de bevolking in ons land reageert heftig op de inname van gluten. Hun lichaam maakt afweerstoffen (antilichamen) aan tegen een eiwit dat in gluten voorkomt. Zij hebben een glutenintolerantie ofwel coeliakie, wat kan leiden tot maag-darmklachten en zelfs tot groeistoornissen. Deze groep mensen moet alle producten met gluten levenslang vermijden.                                         

Je kunt ook een glutenallergie hebben, deze ontstaat wanneer het lichaam immuunstoffen aanmaakt tegen glutenine, een onderdeel van gluten. De symptomen van een glutenallergie zijn meestal milder dan die van coeliakie. Maar ook zonder een glutenallergie of coeliakie kun je een positief verschil merken in je maag en darmen als je glutenvrij gaat eten. 

Hoe eet je glutenvrij?
Als je 100% glutenvrij wil eten, moet je graanproducten zoals brood, pasta, crackers, snacks, muesli en pasta vermijden. Gelukkig zijn er veel glutenvrije alternatieven op de markt, lekker en gezond! Zoals allerlei soorten glutenvrije pasta, glutenvrije crackers en glutenvrije wraps. 

Probeer ook eens een glutenvrij broodmix, zodat je kunt genieten van de geur van vers brood in je eigen keuken! Of low carb glutenvrij brood, met als extra voordeel dat je minder koolhydraten (suikers) binnenkrijgt. Glutenvrij en koolhydraatarm kan samen gaan, al is het soms wel even zoeken tussen het grote aanbod aan gluten free producten. 

En de volgende voedingsmiddelen kun je zonder problemen eten en drinken met een glutenvrij dieet: 

  • zilvervliesrijst en aardappelen

  • quinoa en boekweit

  • onbewerkt(e) vis, peulvruchten, tofu, tempé, vlees en ei

  • melk, yoghurt, kwark en Hollandse kaas van koe-, geiten,- of schapenmelk 

  • noten, pitten, zaden en peulvruchten zijn van nature ook glutenvrij

  • olie, roomboter en de meeste halvarines en margarines 

  • water, thee en koffie

Glutenvrij eten en afvallen
Als je glutenvrij wilt of moet eten, kan het lastig zijn om een dieet te vinden dat helpt bij het afvallen. De meeste diëten zijn vrij strikt en gebaseerd op voeding met gluten. Maar een koolhydraatarm dieet weert bijvoorbeeld pasta en brood. Door heel bewust de etiketten te lezen van koolhydraatarme producten, kun je met dit dieet zeker glutenvrij eten én afvallen!